Aleksinački “Alpos“ u stečaju

Bez autora
Oct 09 2011

Sudija privrednog suda Snežana Vukosavljević-Obradović, uvažila je zahtev SO Aleksinac kao jednog od poverilaca i proglasila pokretanje stečajnog postupka u firmi „Alpos“ d.o.o. sa Aleksinačkog Rudnika (nakadašnje fabrike hladno oblikujućih profila i cevi „Fahop“). Za stečajnog upravnika određen je diplomirani ekonomista, Zoran Milosavljević. Stečaj u „Aloposu“ je pokrenut u dogovoru sa 250 radnika koji mesecima ne primaju plate i traže da rade. Osnovni cilj za povlačenje ovakvog poteza je da se predupredi, da stečaj ne pokrene matična fabrika u Šentjuru, jer bi aleksinački „Alpos“ u tom slučaju bio samo deo stečajne mase i stečaj bi se vodio pred slovenačkim sudom. „Fahop“ je svojevremeno prvo prodat firmi „Metaleks“ iz Beograda, a zatim preprodat slovenačkom „Alposu“, koji je u međuvremenu izvlačio novac od kredita u Sloveniji, stavljajući fabriku u Aleksincu pod hipoteku.

Aleksinački “Alpos“ u stečajuSudija privrednog suda Snežana Vukosavljević-Obradović, uvažila je zahtev SO Aleksinac kao jednog od poverilaca i proglasila pokretanje stečajnog postupka u firmi „Alpos“ d.o.o. sa Aleksinačkog Rudnika (nakadašnje fabrike hladno oblikujućih profila i cevi „Fahop“).

Za stečajnog upravnika određen je diplomirani ekonomista, Zoran Milosavljević.

Prema rečima predsednika opštine, Ivana Dimića, stečaj u „Aloposu“ je pokrenut u dogovoru sa 250 radnika koji mesecima ne primaju plate i traže da rade. Osnovni cilj za povlačenje ovakvog poteza je da se predupredi, da stečaj ne pokrene matična fabrika u Šentjuru, jer bi aleksinački „Alpos“ u tom slučaju bio samo deo stečajne mase i stečaj bi se vodio pred slovenačkim sudom.

„Fahop“ je svojevremeno prvo prodat firmi „Metaleks“ iz Beograda, a zatim preprodat slovenačkom „Alposu“, koji je u međuvremenu izvlačio novac od kredita u Sloveniji, stavljajući fabriku u Aleksincu pod hipoteku. Uz to, lažno je prikazivao vrednost obaveznog ulaganja i prevario lokalnu samoupravu u gradu na Moravici, ostavši joj dužan 500.000 evra.

Kupci

Predstavnici „Alposa“ su u Privrednom sudu tražili odlaganje ročišta za 30 dana, ali taj zahtev nije uvažen. A kako smo saznali, postoje zainteresovane firme koje su spremne da kupe pomenutu fabriku u stečaju, koja je svojevremeno bila privredni ponos ove sredine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik